Ziekte van Crohn

Wat voor mij het meeste heeft betekend in deze afgelopen periode is dat Karina zonder oordeel kijkt naar iemands persoonlijke leefstijl.

Sinds 24 juli 2011 heb ik de diagnose ziekte van Crohn gekregen. Ik werd ziek en poef, binnen een half jaar was ik ineens een chronisch darmpatiënt. In de afgelopen 10 jaar heb ik veel geprobeerd. Alles op eigen houtje, want diëtisten die luisterden toch alleen maar vanuit protocol. De ervaring die ik had opgedaan dankzij de diëtiste uit het ziekenhuis, heeft mijn beeld nog verder vertroebeld. Ik was namelijk een Crohn patiënt dus ik hoefde mijn voeding niet aan te passen. Het is namelijk chronisch. Glutenvrij eten hoefde alleen als je Coeliakie had. Vervolgens kreeg ik verpakkingen onder mijn neus gedrukt van glutenvrije producten.

Ik kan eerlijk zeggen dat de meest de-motiverende reacties die ik heb gekregen, vanuit het ziekenhuis kwamen. Want: ‘het is niet wetenschappelijk bewezen dat voeding daadwerkelijk invloed heeft’. 5 operaties en twee kinderen verder, kwam ik via via bij Karina terecht. Ik kon namelijk niet verder op deze manier. De website had ik al vaker bekeken maar ik had echt tijd nodig om mij ertoe te zetten, alsof er een onzichtbare persoonlijke drempel lag.

Na het eerste gesprek was ik op mijn hoede, niet door Karina hoor. Door mijn eigen verleden was vertrouwen dat iemand echt naar jou luistert best lastig. Ik ben in september 2020 begonnen. Dat weet ik nog heel goed want ik had in huis al de nodige voorbereidingen gedaan. Zakjes en pakjes eruit, meer kruiden gekocht (want smaak aan eten is fijn) en vooral kijken naar wat ik wel mag. Dat laatste is een fase waar je doorheen gaat, want in het begin zie je vooral alles wat je wel altijd at en nu niet meer mag. Wees gerust, het kost tijd en dat gaat steeds beter.

Na mijn laatste operatie zakte mijn ontstekingswaarde niet. Ondanks mijn sterke medicijnen. Dat wil zeggen, de Crohn bleef onrustig. En dat terwijl ik al bijna een meter darm kwijt was. Dat stuk wat aan elkaar gezet is blijft gevoelig voor ontstekingen. 6 april 2020 was mijn ontstekingswaarde 906 (calpro) dit was net 3 maanden na mijn laatste operatie. Hierop volgde 7 sept 2020 toen zat ik op 991. Kennelijk deden de medicijnen hun werk niet voor mij. Die maand startte ik bij Karina.

Mijn laatste check-up was 28 april 2021. Ik had toen een ontstekingswaarde van 154. Ik ben 26 januari 2021 op eigen initiatief gestopt met mijn medicijnen. Mijn arts voelt nog steeds niet dat hij kan zeggen dat dit met mijn voeding te maken heeft. Ondanks dat hij de resultaten met eigen ogen ziet. Dat is oké voor mij. Hij hoeft het niet te erkennen. Ik zie, voel en ervaar zelf wat deze stap met mij heeft gedaan. Dat is voor mij genoeg. Ik ben dit jaar gestart met een cursus voor omscholing, en ben bezig met een traject richting werk. De aanpassing van mijn voeding was echt mijn laatste strohalm. En het heeft mij weer een toekomst gegeven.

Wat voor mij het meeste heeft betekend in deze afgelopen periode is dat Karina zonder oordeel kijkt naar iemands persoonlijke leefstijl. Iedereen heeft zijn eigen valkuilen. En dat is oké. Erken ze, leer ze herkennen en ga ermee aan de slag.

Aan de slag gaan met het persoonlijk dieet, is toch eigenlijk hetzelfde als jezelf een eerlijke spiegel voorhouden.

Durf er maar in te kijken.

Sylvia.

Delen