Niet handig in elkaar gezet

Eva Kater verteld over haarzelf in het Noordhollands Dagblad.

Eva Kater is erfelijk belast met de kans op overgewicht. Toen haar moeder getroffen werd door een herseninfarct, besloot ze zich om te laten scholen tot leefstijl- en voedingsdeskundige.

De 27-jarige Eva Kater uit Berkhout volgde de opleiding sporten beweging en is hierna gaan doorstuderen aan de studie Voeding en Diëtetiek. De kennis die ze uit haar eerste studie meebracht naar haar praktijk ’Het persoonlijke dieet’ in Enkhuizen blijkt een mooie aanvulling op de kennis over diëtetiek. „Bij ’Het persoonlijke dieet’ passen we de kennis van een diëtist toe, maar we gaan nog een stapje verder. Als extraatje maken we voor onze cliënten plannen op basis van bloedwaarden.” „Ik werkte eerst in een praktijk waar de reguliere dieetlijnen werden gevolgd. Ik merkte dat dat niet goed bij me paste. Mensen willen graag persoonlijke begeleiding en een concreet plan van wat ze moeten gaan doen om de persoonlijke doelen te behalen. Tenslotte is elk lichaam anders en reageert iedereen anders op voeding.”

„Ik ben zelf 1.58 meter en weeg 58 kilo. Ik sta niet elke dag op de weegschaal, mijn gewicht is niet iets waar ik dagelijks mee bezig ben. Ook omdat ik weet dat mijn medicatie voor mijn astma niet echt meewerkt en overgewicht is in onze familie erfelijk belast.” „Mijn moeder lijdt aan hart- en vaatziekten en heeft diabetes type 2. Toen ik in mijn eindexamen zat van de mbo-opleiding sport en beweging geraakte zij in het ziekenhuis en moest ze zelf naar een diëtist. Die gebeurtenis heeft mij gemotiveerd om de studie Voeding en Diëtetiek te gaan volgen.” „Door die studie heb ik mijn leefstijl enigszins kunnen aanpassen. Vooral de combinatie bewegen en voeding vind ik hartstikke interessant. Ik let op mijn voeding, maar geniet wel van het leven. Af en toe eet ik heus wel eens een pizza. Ik zeg altijd dat ik niet echt ’handig in elkaar gezet ben’. Naast mijn astma heb ik verschillende allergieën en een intolerantie. Ik heb een allergie voor vis, schaal- en schelpdieren. Juist deze producten bevatten goede vetten voor het lichaam. Ik mag deze vorm van omega 3-vetzuren niet binnenkrijgen, het zou mijn dood kunnen betekenen.” „Ik eet regelmatig eieren, noten, pitten en zaden en voel mij gelukkig verder gezond. Het allerbelangrijkste is dat ik lekker in mijn vel zit. Dat vind ik voor mijn cliënten ook belangrijk, en benadruk dit ook altijd bij consulten. Ik ben geen psycholoog, maar heb wel een luisterend oor. Als mensen meer zorg nodig hebben, dan stuur ik ze door. Ik werk graag multidisciplinair. Maar ik laat mensen zien dat ze gelukkig kunnen zijn met zichzelf. Ook al weeg je een paar kilo te veel.” „In de praktijk merk ik steeds meer de verschuiving naar de wens van een gezondere leefstijl dan de wens van het afvallen.”

Wat heb jij Om het Lijf?

Delen