Lipoedeem en Hashimoto

“Al mijn hele leven heb ik last van vage klachten en ben ik veel ziek geweest. Ik had op een gegeven moment een abonnement bij de huisarts”.

“Al mijn hele leven heb ik last van vage klachten en ben ik veel ziek geweest. Ik had op een gegeven moment een abonnement bij de huisarts, mijn schildklier werkte iets te traag en ik zou mijn hele leven al last hebben van een spastische darm. Ik kreeg schildkliermedicatie en moest met de rest van mijn klachten maar leven. Het waren ontzettend veel klachten, voornamelijk de vermoeidheid, buikpijn, psychische klachten en gewichtstoename waren erg vervelend.

Begin 2021 ben ik gestopt met de pil, ik was daarvoor iets aangekomen en de vermoeidheid werd steeds erger. Binnen een half jaar was ik 40 kilo aangekomen, ik ging van overgewicht naar morbide obesitas en ik wist uiteindelijk ook niet meer weer wie ik was. De vermoeidheid en de psychische klachten die er al waren werden alleen maar erger en uiteindelijk ben ik ook de ziektewet ingegaan.

De huisarts wist geen raad meer met mij en ik werd doorgestuurd naar verschillende internisten en specialisten. Zoals je misschien kunt raden, kwam er niks uit deze onderzoeken en moest ik maar een maagverkleining gaan nemen. De enige logische reden die zij konden verzinnen was dat ik te veel had gegeten, want met hormonale schommelingen kun je nog meer honger krijgen en het was nu weer mijn eigen schuld.

Gelukkig werd het in 2022 iets beter. De arbo-arts die ik vanuit mijn werk had, heeft mijn toen doorgestuurd naar een goede internist-endocrinoloog en hij heeft toen alles uitgesloten wat er uitgesloten kon worden. Naast dat mijn schildklier te traag werkt heb ik ook de Ziekte van Hashimoto. Uiteindelijk heeft de Ziekte van Hashimoto ervoor gezorgd dat mijn schildklier te traag werkt en loop ik waarschijnlijk al 20 jaar met deze klachten rond. Mijn afweersysteem heeft waarschijnlijk al die tijd al tegen mijn lichaam gevochten. De enige aanwijzing die ik voor al die jaren heb, is dat mijn ontstekingswaarden altijd te hoog waren, nooit werd hier wat voor gevonden tot nu.

In 2022 kreeg ik ook nog een andere diagnose waarmee veel op zijn plek viel. Ik heb Lipoedeem in mijn benen en armen, dit verklaard nu ook waardoor ik al die jaren niet afviel en waarom mijn benen en armen altijd dikker zijn geweest dan de rest van mijn lichaam.

Eind 2022 kwam ik in contact met Voices for Women omdat ik er achter was gekomen dat ik niet de enige vrouw was die zo lang op een diagnose moest wachten. Op dat moment wist ik ook niet welke kant ik op moest gaan en het was heel fijn om met al deze prachtige lotgenoten te praten. Er werd ook aangeraden om contact op te nemen met Het Persoonlijke Dieet, aangezien ik ook met veel darmproblemen bleef zitten. De dag daarna direct contact opgenomen en de afspraak met Annemarie stond.

In het begin was ik heel erg sceptisch of er een intolerantie gevonden kon worden en of het mij van mijn klachten af zou kunnen helpen. Uit mijn test kwam dat ik vooral niet tegen gist kan, al mijn hele leven ben ik een groot brood liefhebber en toen begreep ik waar het vandaan kwam. Het dieet dat Annemarie voor mij had gemaakt was goed te volgen, wel was het heel erg wennen wat ik allemaal (tijdelijk) moest elimineren om te kijken hoe het met de klachten zou gaan. Gelukkig kan ik alleen slecht tegen gist, als ik bijvoorbeeld brood eet, dan merk ik heel snel dat ik weer buikpijn krijg en vaak kom ik binnen een dag ook 1 à 2 kilo aan. Na dit bijna een half jaar te volgen was ik 10 kilo afgevallen en kon niet geloven dat dit überhaupt zou lukken.

Het gaf mij zoveel moed om door te gaan en momenteel ben ik met een kuur bezig, waarbij meerdere vrouwen met Lipoedeem zijn afgevallen. De teller staat nu op 35 kilo en ik heb al mijn motivatie weer terug en heb ontzettend veel dromen voor de toekomst. Heel bizar dat ik eind 2022 nog zat te denken om een euthanasie traject in te gaan en eind 2023 werk ik extreem hard om van mijn klachten af te komen.

Ik hoop dat ik met mijn verhaal veel mensen kan inspireren, die net zoals ik de moed waren verloren. Soms zie je door de bomen het bos niet meer en verdwaal je. Weet dat door een bepaalde keuze jouw leven positief kan omslaan en je mogelijk misschien zelfs wel je dromen waar kunt maken. Naast dat ik nu (tijdelijk) afgekeurd ben, heb ik de tijd gekregen om aan mezelf te werken en ook iets te gaan doen wat ik super leuk vind. Dankzij de Voices for Women en Het Persoonlijk Dieet heb ik ontzettend veel kracht gekregen en blijf ik dingen doen die ik anders nooit had kunnen doen. Geef niet op en blijf hulp zoeken, want dat verdien jij”.

Groetjes van Maaike

Delen