Opvlamming

In 2017 kreeg ik de diagnose Colitis Ulcerosa.

Sinds die tijd slik ik iedere dag medicijnen. Ondanks deze medicijnen had ik om de paar maanden toch last van opvlammingen. Niet alleen vervelend maar ook gevaarlijk, want zo’n opvlamming is toch een ontsteking in de darmen waar het lichaam iedere keer tegen moet vechten. Voor mijn gevoel deed ik alles om zo’n opvlamming te voorkomen: ik at gezond, ging minder werken voor meer rust en sportte veel. Toch kreeg ik in november 2019 weer een opvlamming. Dat moment was voor mij de ommekeer. Ik voelde mij door de opvlammingen erg vermoeid en had totaal geen energie om leuke dingen te ondernemen… en dat voor iemand van (toen) 24 jaar!

Ik meldde mij aan bij Het persoonlijke dieet en liet een bloedtest afnemen. In diezelfde periode moest ik voor een halfjaarlijkse check naar het ziekenhuis. Daar kreeg ik het bericht dat door mijn opvlamming de ontstekingswaarden in de ontlasting veel te hoog waren, namelijk 3204 terwijl lager dan 50 ‘normaal’ is. De arts vertelde mij dat dit zo niet langer door kon gaan en schreef mij direct een kuur van zware medicijnen voor om de ontsteking te behandelen. Wanneer de ontsteking verdwenen zou zijn, zou ik daarna maandelijks naar het ziekenhuis moeten komen om medicijnen te krijgen via een infuus. Dit zijn zware medicijnen, waarvan het immuunsysteem ook wordt onderdrukt. Ik voelde mij hier niet goed bij en had de hoop gevestigd op de uitslag van de bloedtest van Het persoonlijke dieet. De kuur om de ontsteking te behandelen had ik nog wel opgehaald bij de apotheek, maar ik had uiteindelijk besloten om deze, uiteraard in overleg met de arts, niet te nemen en mij volledig te focussen op de uitslag van de bloedtest en de adviezen van de diëtiste.

Een paar dagen na het bezoek aan het ziekenhuis kreeg ik de uitslag van de bloedtest. Uit de test kwam naar voren dat ik op ongeveer negen verschillende producten reageerde. Deze producten heb ik vervolgens op advies van de diëtiste geëlimineerd uit mijn voedingspatroon. Al na een paar weken begon ik verschil te merken. De ontsteking leek minder te worden en ik voelde dat ik ook meer energie kreeg. Toch was ik nog iedere keer bang dat de ontsteking terug zou komen of weer erger zou worden. Pas na een paar maanden kreeg ik echt vertrouwen in mijn lichaam en voelde ik mij veel beter en energieker. Dit werd vervolgens ook bevestigd bij de halfjaarlijkse check in het ziekenhuis. Mijn ontstekingswaarden waren nu 3.8 in plaats van 3204 een half jaar eerder! Een gigantisch groot verschil en dat allemaal bereikt door het veranderen van mijn voedingspatroon. Ik ben ontzettend blij dat ik zo goed ben geholpen bij Het persoonlijke dieet en dat we samen hebben gekeken naar wat voor mij echt werkt. In plaats van zware medicijnen eet ik nu veel gezonder en voel ik mij veel beter. Daar ben ik super blij mee!

Romy

Delen