Diagnose colitis ulcerosa

Ontstekingen.

Elf jaar geleden kreeg ik de diagnose colitis ulcerosa. Ik had toen al vaak ontstekingen in mijn darmen gehad, met alle pijn en ongemak die daar bij horen. De medicijnen werkten eerst goed, maar gedurende de jaren steeds minder. Vaak was er een aanwijsbare reden voor ontstekingen in drukke tijden, maar soms ook niet. De klachten werden steeds erger. Ik vroeg me vaak af of ik nog wel genoeg energie zou blijven houden om alles te doen dat ik wil: werken, er zijn voor mijn gezin, sporten, vrije tijd. Ik at vaak tussendoor om mijn energie toch op peil te houden, wat mijn gewicht niet ten goede kwam. Toen ik na een zeer stressvolle tijd een prednisonkuur nodig had gehad om weer beter te worden, ben ik geschrokken van de nasleep die de kuur veroorzaakte. Ik was er nog maandenlang moe van. Dit wilde ik nooit meer meemaken. Ik ging me verdiepen in beter eten, en kwam zo Het Persoonlijke Dieet tegen. Ik ging eten volgens mijn eigen plan, zonder gluten, ei en melk. Ik had niet kunnen vermoeden dat mijn leven er na 6 maanden zo anders uit zo komen te zien. Ik voel me beter dan elf jaar geleden. Ik heb meer energie, en geen ontstekingen of buikpijn meer. Ik werk meer dan voorheen, en heb nu de energie om allerlei dingen aan te pakken. Binnenkort maak ik een afspraak in het ziekenhuis om te zien of ik de medicijnen kan afbouwen. Het beste dat Karina voor me deed, was me er aan herinneren dat nieuwe gewoontes aanwennen tijd kost. Die heb ik genomen. In het nieuwe jaar start ik met het natraject: nog gezonder worden en afscheid nemen van de prednisonkilo’s. Ik ben er klaar voor!

Marije

Delen