Medicatie de deur uit en – 30 kg

Het leven is mooi en met gezonde voeding nog veel mooier.

Hoi allemaal.
Het jaar HPD is voorbij!

Ik ben bij HPD terecht gekomen via de huisartsen en dat zal ik even uitleggen. In augustus 2020 heb ik op mijn werk een herseninfarct gehad wat als gevolg had dat ik als altijd bezig baasje en vrij druk mannetje best veel beperkingen kreeg zoals bijna niet meer kunnen lopen en niet meer normaal kunnen spreken.

Mijn wereld lag in puin totaal in elkaar gestort. In het begin ga je knokken voor 100% genezen en zit het ook in je systeem dat je de oude moet worden. Dan komt na 16 maanden zware revalidatie het moment dat je vertelt word dat dat niet meer gaat gebeuren. Het moment dat 100% genezen in je hoofd wordt omgezet naar 100% afkeuren kwam bijzonder hard aan. Ik had het stoppen met werken toch anders bedacht dan op deze manier. Moeilijk een andere echtgenoot, vader, opa en vriend te zijn. Joan 2.0 zei de psycholoog, nou daar moet je het mee doen. Ondertussen had ik weinig beweging gehad veel koekjes en lekkere dingen gegeten en was al te zwaar maar groeide nu behoorlijk dicht. Kreeg het advies tijdens de revalidatie geen dieet oid erbij te gaan doen dat zou teveel worden. Dat had ik ook niet getrokken en je leeft in een andere wereld. Totdat het moment dat er weer een bloedonderzoek plaats vond. Het alarm ging af. Het was niet best ik zat dicht tegen diabetes aan en ook veel andere dingen waren niet zo goed. Een probleem was dat ik al veel medicatie had onder andere voor een op en neer stuiterende bloeddruk. Dus om dan ook nog voor diabetes te moeten gaan slikken ging te ver. En zo werd HPD mij geadviseerd door de huisarts.

In paniek contact gezocht met Karina maar wat zag ik daar tegenop weer mijn hele verhaal doen met mijn spraakapraxie.
Half november 2021 moest het gebeuren mijn telefoon gesprek met Karina. In de auto gelukkig met mijn vrouw naast me die mee kon luisteren. Ik was bloedje nerveus dat zal ik nooit vergeten. Het viel zwaar omdat telefoon gesprekken toen moeilijk binnen kwamen bij mij en weet nog dat ik na afloop zei “pfff wat een gekakel” maar de eerste stap was gezet. Mijn eerste intake door Lisa en Karina in Andijk was ook doodeng en behoorlijk emotioneel. Maar wat doen die meiden dat goed. De strijd moest geleverd gaan worden en kon ik mijn levensstijl gaan veranderen? Kon ik gevaar voor diabetes keren en medicaties verminderen of afbouwen? Tja wat moet dat moet en ik ben nogal een doorbijter als ik ergens voor ga of in geloof. Gelukkig is Karina zeer prettig in omgang en weet je altijd gerust te stellen.

Vlak voor kerst ben ik gestart een verkeerde tijd misschien voor velen maar ik dacht als dit mij lukt kerst en oud en nieuw dan ben ik door de zure appel heen. Alleen dat boodschappen doen pffffff wat een ramp was dat in het begin. En dan veranderen ze ook nog de winkel naar AH dus was af en toe het spoor aardig bijster. Eenmaal in het traject wordt je best goed ondersteund en ook in de besloten FB groep de buddy’s vind je toch goed je weg. Nooit zal ik de kookworkshop vergeten. Daar durfde ik zelf niet heen in de avond ivm prikkels en nieuwe dingen. Nou daar had Karina een oplossing voor ze kwam mij halen en bracht me weer thuis. Geweldige avond was dat en ik weer mijn grenzen verlegt. Toen ze me thuis afzette had ze een kado voor me. Zo leuk nu denk ik iedere dag aan haar want ik gebruik het iedere dag. In haar praktijk heb ik thee leren drinken dat had ik nog nooit gedronken en daarom kreeg ik een leuke theekop van haar.

Gaande weg ben ik behoorlijk wat centimeters en gewicht kwijt geraakt, beweeg nu makkelijk en loop en fiets best heel veel voor mijn doen. Wat ook prettig voor mij is dat ik twee dagen soms drie eerst ga bewegen en dan later pas ontbijt dat voelt best goed. Maar eigenlijk nog belangrijker is de medicatie die ik ben gaan afbouwen. En best veel medicijnen naar de prullenbak konden. Want…. de bloeddruk is al tijden zo strak en goed dat is niet normaal meer. Het gevaar voor diabetes is totaal verdwenen en de cholesterol medicatie van 40 naar 10 mg gegaan en ook dat zou eraf kunnen waarschijnlijk. Laatst een foto gemaakt van de medicijnen die weg konden… Dat was even zeer confronterend ik heb zitten huilen van geluk dat dit mij gelukt was. 

Nu is het traject dus eigenlijk afgesloten en ga ik alleen voor een soort apk nog op visite want het gaat niet altijd even makkelijk zoals ik misschien omschrijf. Mijn doel is de levensstijl te blijven volgen en dat moet kunnen lukken. Mezelf niet gek laten maken door anderen die het soms niet snappen. Ik weet wanneer er iets anders gegeten mag worden en dat laat ik mezelf niet meer opdringen. Het gewicht verlies is mooi meegenomen maar dat is niet het belangrijkste meer. Ik verlies nog steeds centimeters en langzaam gewicht dus de 30 kilo ga ik sowieso binnenkort halen. Wanneer doet er niet toe.

Ik voel me goed en happy en hoop andere te kunnen stimuleren door te zetten. Het leven is mooi en met gezonde voeding nog veel mooier. Heel erg bedankt voor de begeleiding de adviezen en het luisterende oor. Ben heel erg dankbaar dat ik in jou praktijk terecht ben gekomen Karina.

Hierbij nog wat foto’s van het afgelopen jaar. Liefs Joan

Delen